Di Negeri Sembilan, terdapat beberapa jenis kuih tradisional yang senang dijumpai. Antara kuih-kuih yang popular termasuk:
Dodoi: Kuih ini biasanya terdiri daripada tepung beras dan gula. Ia dibentuk bulat dan dicelupkan ke dalam kelapa parut.
Putu Piring: Kuih ini terdiri daripada tepung beras yang diisi dengan gula melaka, dan dimasak dalam periuk kukus. Ia kemudian dihidangkan bersama dengan parutan kelapa.
Kuih Lopis: Terbuat daripada beras yang dibungkus dalam daun pisang, dan biasanya dimakan bersama dengan kuah gula melaka.
Kuih Saluang: Kuih ini mirip dengan kuih lopis, tetapi dibuat dengan menggunakan daun palas dan dihidangkan dengan kuah gula melaka.
Kuih Sepit: Kuih ini adalah sejenis kuih lempeng yang dibuat dengan menggoreng adunan tepung beras.
Dodol: Meskipun bukanlah kuih tradisional eksklusif Negeri Sembilan, tetapi dodol sering dijumpai di sana juga. Dodol adalah sejenis kuih gula yang pekat dan kental, dibuat dari campuran bahan seperti tepung ketan, gula kelapa, dan santan.
Ini hanya beberapa contoh kuih tradisional yang boleh anda jumpai di Negeri Sembilan. Terdapat banyak lagi variasi kuih tradisional bergantung kepada musim dan acara-acara khas di sini.
- Get link
- X
- Other Apps
- Get link
- X
- Other Apps
Comments
Post a Comment